Pecan pie met gula jawa-spekkoek karamel
Weer een heerlijk fusionbaksel!
Recept
Voor de spekkoekkruidenmix:
• 4 el kaneel
• 2 el nootmuskaat
• 1.5 tl kardemom
• 1 tl kruidnagel (fijngestampt)
Meng al deze kruiden goed en je hebt spekkoekkruidenmix!
Voor het deeg:
• 175 gr bloem
• 30 gr witte basterdsuiker
• Snufje zout
• 1 eierdooier
• 100 gr koude boter, in stukjes gesneden
• scheutje kokosmelk
Voor de vulling:
• 150 gr boter
• 200 gr gula jawa (Javaanse suiker)
• 2 tl spekkoekkruidenmix + mespuntje zout
• 150 ml slagroom
• 100 gr stroop
• 100 gr pecannoten
• Handje kokosrasp (om te strooien als de pie uit de oven is)
Begin met het deeg
1. Meng de bloem, zout, suiker en boter met je handen tot een kruimelig mengsel.
2. Doe de dooier en eetlepel water erbij en kneed door tot het een egaal deeg is.
3. Leg afgedekt 1 uur in de koelkast.
Begin na een half uur vast met de vulling:
1. Meng alles behalve de slagroom, kokos en pecannoten in een steelpan op laag vuur tot het gesmolten is en egaal is. Blijf roeren!
2. Doe de slagroom erbij, zet het vuur iets hoger en roer ongeveer 15-20 minuten tot het helemaal ingedikt is.
3. Hou een handje pecannoten apart. Hak de rest in grove stukken en roer door de karamel.
4. Zet even apart.
Verwarm de oven op 180°C
1. Rol het deeg in een cirkel van ongeveer 25 cm.
2. Leg in de taartvorm.
3. Giet de vulling erin.
4. Bak in ongeveer 30-40 min gaar.
5. Laat ongeveer een uur afkoelen. Het is nog best vloeibaar als het net uit de oven komt maar dat stolt vanzelf bij het afkoelen.
6. Leg de overgebleven pecannoten erop en strooi de kokos over de pie.
Laat 1 uur afkoelen op een rekje, en dan nog 1 uur in de koelkast (in de taartvorm).
In de koelkast bewaren.
Selamat makan!
Reactie plaatsen
Reacties